Днес почитаме Ботев и загиналите за свободата на България. “Ботев имаше

...
Днес почитаме Ботев и загиналите за свободата на България. “Ботев имаше
Коментари Харесай

Христо Ботев: „Да! Патриоти сме ние, дордето сме пияни...“

Днес почитаме Ботев и починалите за свободата на България.  “Ботев имаше неприятна известност. Всички му се бояха, ненавиждаха го, уважаваха го. Той правеше навсякъде да приказват за него, множеството неприятно. Той беше, както постоянно, друмник беззащитен, безприютен и бедняк, като Йова. Полицията го следеше. Богаташите го презираха. Младежите го отбягваха, само че обичаха. Никой не можеше да издържи смелия му орлов поглед… Той беше жив митинг срещу неравенството, срещу неправедното нагорнище на някои в обществото ”, написа за него Иван Вазов.

Ботев посвещава целия си живот на своята най-голяма обич – родината. Днес избрахме да ви представим няколко негови цитата, само че не от стихотворенията, а от публицистиката му, в която споделя своите възгледи, страсти, очаквания и разочарования.

“...Нашия народ е достигнал до такова гнуснаво скотско състояние, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува срещу своите плътски теглила. Тука се подиграват с парцела ти, с живота ти, с трудът ти, с децата ти и най-свещените предмети на твоето човешко съществувание, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният виновник и чакаш второто дохождане на Месия, с цел да добиеш премия за твоите премеждия! Какво желаете от сходен народ? Той е плебей, и плебей категоричен.... "

„ Да! Патриоти сме ние, дордето сме пияни, национални сме, дордето робът има още с какво да ни храни! У нас на тоя празник патриотите четат слова и речи, описват за заслугите и деятелността на светите мъже, предъвкват и кълчевят историческите и актуалните  истини, играят национални игри, пеят „ национални “ песни, пият, ядат и се веселят; а в това също време пред тежките и безчовечните премеждия на народът дигат наздравици за здравието на тирана, за дългоденствието на робството и за щастието на глупците. На тоя заветен и церемониален за нас празник вие ще да чуете, че патриотите реват: „ Да живее робът! Да живее нашият милосърден тиранин! Да живеят нашите калимавки! Да живеят пиевиците на народът! Да живее нашата всеобща измама! “

Прочетете още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР